smedersgilde banner

Agenda

Klik op de link in de tekst voor meer informatie over het evenement

Organiseer je een smeedtreffen dat je graag op deze pagina vermeld wilt zien, laat het ons dan weten!

Gemeenschappelijke Ondersteuning

Een deel van onze leden gaan regelmatig eens smeden in het Buitenland. Soms komt men er collega’s tegen uit België. In vele gevallen is het interessanter om op voorhand samen af te spreken. Om de kosten te delen of gewoon voor de gezelligheid. Om onze leden bij elkaar te brengen kan je, wanneer je naar een manifestatie trekt, steeds een mailtje sturen naar bestuur@smedersgilde.be. We kunnen dan de leden met hetzelfde reisdoel op een discrete manier samen brengen.

2019

May-June

ter gelegenheid van kunstsmid Lodewijk Van Boeckel

Uitnodiging voor gratis inschrijven voor 25/05/2019

De Ambachtelijke Smedersgilde van Belgi&eulm; vzw richt op 31/05 tot 1 en 2/06/2019 een smeedevenement in, het zal doorgaan in het historisch pand het Hof van Sandhoven, Vismarkt te Lier, ter gelegenheid van het 75 jaar overlijden van kunstsmid lodewijk Van Boeckel.

De smeden kunnen zich gratis inschrijven voor 25/05/2019 op het e-mailadres van de Gilde. Graag vermelden hoeveel dagen je kan komen smeden.

De smeden worden gevraagd om zoveel mogelijk hun eigen smidse en handgereedschap mee te brengen.

Voor degene die dat niet lukt zijn er vuren en aambeelden van de Gilde beschikbaar, smeedcokes en materialen zullen ter plaats zijn.

De opdracht die we willen uitvoeren zal bestaan uit het smeden en samenstellen van een lauwerenpalm ( zie foto ) die we later terug zullen plaatsen op de grafsteen van Lodewijk Van Boeckel, (huidige verdwenen)

De uitdaging is de palm uit te voeren in inox.

De smeden die deze uitdaging niet zien zitten kunnen helpen aan het smeden van de herdenkingsplaquettes, of hulp bij het kindersmeden of hun eigen specialiteit ten toon brengen in de sfeer van kunstsmid Lodewijk Van Boeckel.

Foto Van Boeckel Lodewijk

Iedereen welcome.

Augustus

23rd Wereld Smeders Kampioenschappen

The 23rd editie van de Wereld Smeders Kampioenschappen
In 2019 gaat alles door van 29 augustus tot 1 september.

stia 23e 2019

De meeste onder ons kennen ondertussen de smeedbiënnale van Stia (Italië). Elke twee verzamelen daar een groot aantal smeden van over gans de wereld. Er zijn steeds een groot aantal mooie smeedsculpturen te bewonderen en er wordt natuurlijk ook gesmeed. Er is een wedstrijd voor de smeden met als titel : wereldkampioen.

Voor deze editie wil de Belgische Smedersgilde een tentoonstellingsruimte huren in Stia om onze Gilde voor te stellen aan het grote smeedpubliek. Om deze ruimte te vullen hebben we natuurlijk ook werkstukken nodig en daarvoor rekenen we op jullie, de leden van de gilde. Je kan een bestaand werkstuk meegeven of er één smeden, speciaal voor het event. Wees zeker een beetje kritisch voor jezelf want hier komen toch vele, vele smeden naartoe, ook smeden met enige bekendheid. Maar wees ook niet te bescheiden door te denken dat dit niets voor jou is.

Om dit alles goed te organiseren moeten we een aantal zaken op voorhand vastleggen:

 • Wie geeft er een werkstuk mee en wie zou er zelf naar Stia gaan.
 • Het aantal werkstukken dat je kan meegeven (2 per persoon), + foto van de werkstukken
 • Formaat van de werkstukken die mee kunnen:
  vlakke werkstukken : ongeveer 1 m2
  3 dimensionale stukken 1/3 m3
 • Waar breng je je werkstuk binnen:
  • Philip Vercammen, Offerlaan 3, 9000 Gent (tel 0487 585885)
  • Luc Vandecasteele, adres TBD
  (nadien kan je hier je werkstukken terug afhalen)
 • Data: werkstukken moeten binnen zijn ten laatste 1 augustus 2019
 • De kostprijs om te deel te nemen: 25 € per persoon

Op dit moment is het voor het bestuur vooral belangrijk om te weten hoeveel leden er geïnteresseerd zijn voor dit project. Je kan je interesse laten blijken door contact op te nemen met:
Philip Vercammen, GSM +32 487 585885, email : philipvercammen1@gmail.com

Op latere datum (begin 2019) krijgen jullie een inschrijvingsformulier toegestuurd met daarbij ook alle correcte informatie

Laat deze unieke kans niet zomaar voorbijgaan, iedereen heeft wel een werkstuk staan waar je een boontje voor hebt, of ... duik in je smidse en ...smeden maar...

October

15 éme Rencontre de Ferronnerie d'Art

Het smeden evenement in Arles-sur-Tech, Frankrijk, zal gebeuren 18-19-20 oktober 2019